- panggilan pulau -

Dec 23, 2011


tengah sibuk-sibuk berposing ambik gambar di celah-celah orang ramai di puncak bukit bendera hari tu, ada terdengar suara orang memanggil-manggil "pak uda...pak uda..."!

yep itu panggilan anak-anak sedara sebelah aku. kalau anak sedara sebelah wifey, mereka panggil aku pakcik ben. aku tak pulak endahkan panggilan itu. sebab seingat aku takde pun anak sedara aku duduk di penang ni. lagipun ada berapa ramai lagi, pak uda, kat malaysia ni...

tapi panggilan itu semakin mendekat. "pak uda...!" kata mamat tu sambil berjalan laju ke arah kami dari belakang. "laaaaa...apa buek kek sini?" aku bertanya dengan loghat negori sebaik-baik mengenal kelibat itu. ya, memang anak sedara aku. anak abang cik yg sulung.

"kita orang ado field work kat penang. singgah sini kojap. satu bas.....tu dio kengkawan" kata ayong sambil menunjuk ke arah kumpulan kengkawannya.
"oooo...ingatkan datang dgn mama & abah...". perbualan kami singkat saja. lagi pun rombongan diorang dah nak balik dah. siapa sangka boleh jumpa kat situ pulak.

pada sebelah malam hari ke-2 kita orang ke gurney drive (lihat gambar sebelah) apa lagi untuk jalan-jalan cari makan la. punyalah banyak gerai, sampai tak tahu nak pilih mana satu. walaupun sedikit berserabut, tapi aneka pilihan makanannya memang marvelous. apa saja yg nak makan ada kat situ. semua bangsa ada kat tempat tu. mat saleh dan pelancong asing pun bukan main seronok lagi. tapi oleh sebab 'kesibukan' memilih gerai dan cari nak makan apa sampai terlupa nak ambik sebarang gambar malam tu. pada sebelah siang keesokan harinya, dalam perjalanan balik, kami singgah di tempat yg sama. tapi macam tak pernah sampai kat situ. suasananya jauh berbeza di sebelah siangnya.
bt feringghi - malam
samalah jugak dengan keadaannya di bt feringghi. di sebelah siangnya, nampak biasa-biasa aje. tapi sebelah malamnya memang happening. dengan pasar malam, kelab, restoran, kedai makan - meriah sekali.

bt feringghi - siang


rumah p. ramlee

masjid terapung

tempat lain yg kita orang ronda ialah padang kota lama. makan pasemboq - kata orang penang. rumah p. ramlee di bagan pinang. singgah ke balik pulau. selain ke tokong ular, melawat kejap di masjid terapung dan masjid kapitan keling.

dan kami balik tak ikut jambatan p. pinang, sebaliknya sengaja ikut jalan laut, menaiki feri. sengaja nak bagi eril, erol dan erin merasa naik feri. aku dah banyak kali ke penang, tapi biasanya takdelah ronda begini sebab urusan kerja. gambar banyak, tapi utk simpanan ajelah ya....

0 refleksi: