- jangan asyik ingat taon dopan ado laei -

Jul 9, 2013

petang semalam
di gerai goreng pisang. dekat dengan rumah.
"bang, ari ni last niaga. esok dah tutup.." kata 'adik' jual gorang pisang, yg aku antara regular customernya.
ramah macam selalu.
"oh ya ke..." jawab ku
"nanti datanglah bazar Ramadan, kita org ada bukak gerai.." pelawanya.
"owh...ada bukak gerai jugak...jual apa? tanyaku bersahut.
"jual kuih-muih je bang. tapi takde la goreng pisang..." jelasnya sambil tersengih.
 
pagi tadi.
di kedai mamak, dekat dengan ofis. aku jugak regular customer kat situ.
"bulan puasa still bukak ka..?" aku tanyakan pada mamak kasyier.
"biasa bukak la, tapi esok pagi tutup.." jawabnya
"Oooo. jadi petang bukak la..."aku tak berapa jelas.
"tutup jugak. satu bulan puasa kasi tutup jugak. sebab mau renovate ini kedai..." dia nak bagi aku jelas.
bagus gak mamak ni. tutup sempena Ramadan.
aku cakap dalam hati
 
********
 
pace yourself carefully, jangan terlalu laju di peringkat awal nanti pancit di tengah jalan...biar mula dengan perlahan asalkan istiqomah...tingkatkan kuantiti dan kelajuan step by step...
 
kumpulkan kekuatan dan momentum untuk fasa 10 terakhir dan kalau boleh lajak hingga bulan-bulan seterusnya.
 
pelihara pahala puasa dengan menjaga lidah (percakapan) dan mata (pandangan). gandakan pahala puasa dengan zikrullah, membaca al Quran, qiamulail, sedekah & memberi makan orang berbuka. kalau rumah anak-anak yatim jadi favourite orang korporat, kita mulakan dengan jiran & kerabat terdekat.
 
elakkan membazir ketika berbuka..makanlah sikit-sikit, janganlah sikit-sikit nak makan.. tingkatkan ilmu supaya puasa tahun ini lebih baik dari sebelumnya, dan ibadat hari ini lebih kualiti dari semalam.
 
marilah kita berusaha menambah ilmu sesuai dengan peningkatan usia. takkan badan dah bosa masih naik basikal kocik laie.
kalau ilmu dunia dah tahap PhD tak sesuai lah jika ilmu akhirat masih tahap tadika atau sekolah rendah lagi.
 
sekadar peringatan untuk diri sendiri.
 
 

3 refleksi:

Irfa said...

terima kasih utk peringatan .hihi

Ummiarissa Mahdi said...

setuju dengan kata2 Bangsawan Nilai...ilmu sepatutnya seiring dengan peningkatan usia..eloklah cari ilmu...jangan ditunggu...
selamat berpuasa..

bangsawan nilai said...


selamat berpuasa jugak utk irfa & ummiarissa.

peringatan utk diri ini juga...