- nak bisnes jangan pilih-pilih pelanggan -

Sep 11, 2013


kalau nak bisnes, buat macam kedai mamak la.
semua pelanggan diorang layan sama rata.
engkau sampai je, diorang tanya apa nak order.
kengkadang tak sempat duduk lagi tu....hahaha

buat bisnes jangan pilih bulu.
jangan pilih orang.

aku percaya kalau gi shopping complex atau kat giant ke, tesco ke
ada yg pernah 'disekat' oleh satu grup yg bukak gerai (kiosk)...yg jual krim pemutih/pelicin kulit.
diorang akan pegang satu botol plastik dan calit kat tangan kita.
suka-suka hati je main calit-calit.
lepas tu dia buat la promo.
mintak kita duduk dulu atau stop dulu untuk dia bagi explanation.
huh...sungguh korang sopan.

pulak tu, diorang, pilih-pilih pelanggan pulak.
yg kulit tak berapa nak putih, tak berapa nak cerah.
kulit yg tak berapa nak licin permukaannya.

memangla, peniaga kena jual produk ikut sasaran.
tapi, nampak sangat la kan.
mentang-mentangla orang tu tak berapa nak cerah, tak berapa nak lawa.

sama gak la dengan yg jual produk masalah rambut.
bagi brosur pada yg tak berapa nak lebat rambutnya.
terasa tak agaknya orang tu?

atau mereka yg block laluan orang yg gemuk atau badan tak berapa nak kecil molek.
kemudian bagi brosur produk kuruskan badan.
bagitau ada pakej spesel, harga spesel.
huish...mentang-mentangla badan diorang besar kan...

yg buat bisnes pun kena ikut produk juga la kan.
kalau jual produk kecantikan, muka penuh jerawat batu...tentu tak laku.
kalau jua produk slimming atau kuruskan badan, yg jual pun patutnya slim jugak la.
baru la kena. baru la orang yakin nak beli.

satu lagi yg aku pantang pasal jurujual ni kalau tak ikut siapa dulu.
sepatutnya first come first serve la.
ikut giliran.
tak kesah la siapa yg datang beli.
awek jambu macam artis ke, mamat badan ketak-ketak ke, budak kecik ke, mamat pekerja kontrak ke.
layan sama rata la.
sebab diorang pun pelanggan jugak. bagi rezeki kat yg jual jugak.

itu belum cerita bab kita masuk kedai pakaian mewah atau restoran mewah atau kedai jual kereta mewah.
dah tentu-tentu ada diskriminasi.


***********

ni bukan apa.
semalam aku berenti satu kedai jual pisang goreng.
lepas ambik eril dari sekolah.
eril yg turun beli.
tapi 3-4 orang lain yg datang kemudian dulu dapat.
aku tengok eril terkebil-kebil je menunggu.

kau orang ingat duit budak-budak tak laku ke?

6 refleksi:

Irfa said...

wah.ada bau emo disitu ;)
betul tu, tahulah badan tak bape nak slim..dihulur produk slimkan badan.tp xleh blah promoter pun 2kali5 jugak sizenya.hehe

bangsawan nilai said...


mujurla den ni hensem, kulit mulus, rambut pacak, badan ketak-ketak...hahaha

rahimin said...


itu la, gua pernah kena calit-calit tu walaupun gua hensem. nyaris gua nak belangkung diorang tu hehehehe

Ummiarissa Mahdi said...

saya pun memang marah juga ...pernah juga terkena anak saya dah beratur nak membeli,boleh buat tak nampak lak...padahal dia pegang duit tuuu...boleh dia layan orang yang datang kendian...macam kes saya,saya keluar kereta dan ajak anak balik,(suara ajak balik tu kuat tau)...hehehe

Irfa said...

tq fr komen tadi..siyes aku tak perasan salah tulis.hahaha

bangsawan nilai said...


oh takdehal. kalau aku silap, sila tegurlah jgk...:)