terlajak raya edisi bergambar

Aug 18, 2014

sabtu.
andak telefon kata nak datang beraya satu famili sebelah petang.
pagi tu pulak hujan.
wifey pun memerah otak, nak masak menu spontan apa yek?
terpaksa la meredah hujan ke super market.

cadangnya nak buat yong tau fu.
masa beli barang tu, nak buat jugak nasi lemak.
kemudian teringat ada beberapa biji durian kar rumah, boleh buat pengat durian sekali.
dah banyak pulak menunya...terlebih sudah.

terlanjur andak nak datang.
menu pun meriah,
aku ajak lah acik satu famili, sebab dia pun belum datang beraya lagi.
jemput jugak abang itam, kak teh dan kak lang.
kebetulan abang long kama ada di rumah kak lang, jemput dia datang sekali satu famili.

sebelum tu,
tengah hari tu, wifey ajak kengkawan ofis nya yg bekerja hari sabtu datang ke rumah.
'korang datang je beraya kat rumah aku, tak payah lunch' kata wifey kepada bebudak ofisnya.
pucuk dicita, ulam mendatang.
berkonvoi lah mereka datang beraya.

dah kira open house raya jugak la kan
walaupun jemput last minute, semuanya datang.

yong tau fu

nasi lemak - ayam berempah, sambal udang + petai
roti dan pulut untuk cecah pengat durian
sebelah malamnya ada jamuan raya untuk penduduk kejiranan.
dah jadi tradisi tahunan.
simple aja majlis makan-makan.
buat collections untuk catering dan pot luck pun ada.

sebelum majlis ada solat isyak berjemaah, solat hajat dan marhaban

pot luck




ok dah start

sate dibakar di tempat kejadian

port roti john pun ada



duit raya untuk kank-kanak
ahad
sebelah petangnya ada open house rumah usu di cyberjaya.





sebelah malamnya pulak.
ada jemputan open house rumah jiran-jiran.



hari ni tak breakfast pun.
bekalan hujung minggu dah cukup padat...hahahaha

2 refleksi:

Irfa said...

tak ajak pun

bangsawan nilai said...

sorryla..last minute hehehe