- bukan sekadar rupa -

Feb 28, 2013


aku ni pasal makan, kalau sedap aku tak berkira sangat.
asalkan berbaloi harga dengan apa yg kita makan.

sekarang ni aku dah nampak trend yg makin ketara.

kedai mamak yg biasa-biasa je.
jual menu yg sama. roti canai misalnya.
bila dah upgrade kedai, diorang panggil bistro
harga makanan pun diupgradekan jugak.

sama jugak dengan kedai kopi dan kedai makan
banyak yg dah upgrade kepada kopitiam.
paling tidak pun ada ala ala kopitiam.
harga menu pun turut sama diupgrade.


iyalah. kerusi meja lebih selesa.
hiasan interior lebih menarik.
ada tv skrin flat dengan astro lagi.
kita faham la kalau harga naik sikit.

tapi diorang lupa.
standard makanan yg penting.
kalau tempat je kelas, tapi makanan tak kelas..sekali tu aje orang datang.
banyak dah yg macam tu...


*******

dulu aku selalu pergi satu kedai makan tomyam area nilai ni.
masakan memang sedap.
kedai tepi jalan je. tapi pelanggan sentiasa ramai.
disebabkan aku dah pindah rumah jauh sikit, lama dah aku makan situ.
sekarang dah  buka dekat lot kedai.
dah upgrade la kiranya.

malam tadi, try lah pergi selepas lama tak ke situ.
tapi makanan yg dipesan dan dimakan....standardnya dah jatuh.
tak macam dulu. kalau tidak pun lebih baik.
kedai dah upgrade.
harga pun dah upgrade.
tapi tak sesedap dulu...takde grade!

mungkin sebab tu jugak, pelanggannya tak seramai dulu...

berniaga makan ni.
pelanggan kena jaga. kalau sedap gerenti diorang datang balik.
jangan kira nak untung je...


2 refleksi:

Ummiarissa Mahdi said...

sangat setuju...restoran gah...harga mahal...makanan?tak sedap....sekali je jejak situ...belum kira bab layanan lagi...

rahimin said...

mmg la. bnyk kedai cam tu. harga nak mahal, masakan tak sedap pun