- kita nyanyi setelah hujan... -

Nov 9, 2012


sekarang ni musim hujan.
nyanyian selepas hujan selalunya dinyanyikan oleh sang katak.
orang negori panggil katak tu, 'katak bobok'
memang katak tak puas mandi hujan.
hujan dah berhenti pun dipanggilnya turun lagi.
ooonnnk....onnnnkkkkk...ooonnnk!

'kita nyanyi setelah hujannnn...kita mimpi selepas hujannnn...' laaaa la la laaaaa...
itu antara lirik salah satu lagu feberet aku daripada kumpulan Search, 'setelah hujan'.
aku sering nyanyikan dalam hujan.
sebab dulu aku ni adalah mat kapcai. eh...tapi bukan mat rempit.
setiap kali hujan, maka berteduhlah di mana saja.
di bawah jambatan, di kaki lima kedai, di pondok tunggu bas, di bawah pokok...
sekarang ni penunggang motosikal bertuah, disediakan tempat berteduh.
dulu, pepandai kau orang lah...!

musuh penunggang motor ialah hujan.
kalau cuaca panas memang takde hal.
iyalah memang ada rain coat, tapi sebenarnya basah jugak.
kalau nak redah, basah.
satu lagi soal keselamatan. kalau hujan lebat memang bahaya meneruskan perjalanan.
1. menunggang kenderaan dua tayar memang tak sama dengan empat tayar. sebab tak berapa seimbang. terlanggar lopak air boleh jatuh.
2. jarak penglihatan memang terhad. jadi bahaya sentiasa menunggu di depan.
3. hujan lebat dengan air kasar-kasar yg turun dari langit ibarat jarum yg mencucuk-cucuk muka bila kita menunggang dalam hujan. sakit weh...

ini kisah waktu bujang lah.
masa mula-mula mengenal dunia. waktu mula bekerja, pegang duit sendiri...
masih sengkek!

ditakdirkan aku kerja di kompeni yg bossnya sangat strict.
sangat particular dengan masa.
kalau lewat datang, kena ganti dengan balik lewat.
kalau kerap, kena warning... seterusnya potong gaji.

ya, aku ingat lagi prosedur datang lewat.
kena isi satu form. tuliskan alasan datang lewat.
serah kepada ketua bahagian.
kemudian ketua bahagian akan submit kepada pengurus HR.
kalau kerap sangat, pengurus HR akan hantar kepada GM.
huh...sikit punya strict la tak boleh lewat barang seminit pun.

aku masih ingat kalau ada yg berlari-lari anak pagi-pagi nak ke ofis dari bus stop waktu itu, tak lainlah memang staf yg kerja kat kompeni aku.
nak kejar punch card sebelum bertukar merah...
pekerja dpd kompeni lain di sekitar situ dah faham benar.
mula-mula dulu mereka senyum aje, lepas tu mereka turut tumpang simpati.

alasan tayar motor pancit.
jalan jem. sakit perut cirit-birit tetiba.
anak demam tiba-tiba.
dah tak boleh pakai dah...
hatta, alasan hujan pun tak diterima.

jadi, itu masalah besarlah kepada mat kapcai macam aku.
doa sajalah agar hujan tak turun waktu pagi.
kalau hujan juga, redah juga asal sampai walau basah kuyup!

kemudian aku dan remi, rakan sekutu kapcai dapat idea baik punya..
kalau hujan, aku letakkan baju kemeja dan seluar slack serta kasut kulit dalam beg plastik atau beg kalis air.
kemudian aku pakai rain coat, pakai singlet (kengkadang tanpa baju).
pakai seluar pendek...dan tunggung ke ofis!
sampai kat ofis masuk tandas. tukar baju.

mula-mula kengkawan satu kompeni gelakkan kami.
dan pak guard pun tak bagi kami masuk.
tapi kemudian mereka faham, malah ada jugak yg tiru...

apa boleh buat,darurat kan...


4 refleksi:

lienda said...

jadi moral of story,beringat sebelum hujan,sediakan payong sebelum hujan ha ha

bangsawan nilai said...

ha ha ..tapi naik motor pakai payung kan pelik...!

rahimin said...

strict gile boos ko. pttla keje situ kjp ke...ha ha ha

Irfa said...

gila punya strict bos ko ni
sib baik bos aku okey..hari2 dtg lambat.hehe