- cerita cuti sehari yang banyak cerita (apa punya tajuk entri daaa...)

Dec 26, 2012


ini cerita cuti krismas.

dah dekat kul 10.
aku asyik tengok review bola kat tv.
tiba-tiba wifey kata, "jom la keluar...jalan-jalan."
dia kejutkan budak-budak suruh mandi dan bersiap.

bila semua dah siap, dia ada plan lain pulak.
"jomlah singgah kedai koperasi sekolah dulu. erol dengan erin punya dah complete.
eril je belum..."
sreeeetttt....bunyi brek kereta.
masuk ke sekolah. tanya guard.

aku skeptikal. takkan cuti krismas, kedai bukak kot.
mengejutkan!
kedai bukak, kata guard.
takde pelanggan pun.tentu diorang pun tak jangka bukak time cuti begini.
atau diorang semua dah setel awal-awal, kita orang je baru terhegeh-hegeh nak beli...hehehe

terus je beli apa yg patut.
cuma yg tak patut, semua pelajar lelaki diwajibkan pakai baju melayu pada hari jumaat.
itu tak kesah, yg tak patutnya, semua kena pakai sampin yg standard yg cuma boleh dapat kat kedai koperasi sekolah aje.
sampin separuh songket yg harganya rm42.
memang tak patut tapi wajib dibeli...!
aku kata, lenkali kami beli. duit tak cukup.
nak tanya kengkawan eril yg lain dulu, diorang beli tak?
aku pasti, ni bukan arahan kementerian.
sekolah je yg memandai-mandai.

kemudian singgah pulak rumah, zie.
dulu zie ni jiran sebelah rumah, tapi sekarang dah pindah beli rumah sendiri.
dia ambik upah jahit pakaian kat rumah.
nak alter seluar sekolah eril dengan erol yg dibeli hari tu.
biasalah, bila beli yg dah siap.
pinggang ok, tapi labuh.
atau kaki seluar besar sangat nampak gedobos.
atau yg lain ok, tapi pinggang besar.


*********

lepas sarapan kedai mamak. kita orang bergerak ke KL.
mid valley jadi destinasi.
highway dari nilai ke KL, clear je.
sampai di sana, nak masuk parking, banyak pintu masuk dah tulis full.
masih jugak diredah. lagipun pak guard tak block.
rupanya dah stuck kat dalam.
banyak kereta yg 'tawaf' dan pusing-pusing cari parkir.
waktu tu baru jam 12 lebih.
lepas lebih 20 minit berpusing, memang takde harapan.
aku tengok banyak kereta yg keluar semula.
dah give-up.
aku pun ikut sama. baik pergi tempat lain.

vrooom ke the curve, boleh singgah ikea sekali nanti, ya tak
itulah yg dirancang.
tapi, lepas terowong nak ke bandar utama, dah stuck jalan ke mutiara damansara.
tak sanggup nak teruskan.
terpaksa tukar plan lagi. hajat terkantoi lagi.
cilok punya cilok, kita orang himpit pula ke 1 Utama.
itu pilihan kedua.
sekali lagi kebanyakan parking dah penuh.
kenderaan berbaris panjang.

nasib kita orang baik. ada yg keluar parking betul-betul masa kita orang  dah nak putus
asa pusing-pusing.
yep, tenaaaannng saja di dalam.
bergambar posing-posing, window shopping, beli stationaries sekolah sikit-sikit, makan-makan, tengok movie, tengok show kat pentas sempena x'mas. enjoi...!
alang-alang susah payah dapat parking, kita duduklah kat dalam shopping complex lama-lama...hahaha
lagipun kat 1 utama ni best.
berapa lama pun kau kat dalam, bayaran parking cuma rm2 je....!
hah berbaloi.

4 refleksi:

Nadh Onyx said...

amboii seronoknye cuti krismas~~ saya dok rumah je...=i

bangsawan nilai said...

he he cuti kat shopping complex je

Irfa said...

mentua aku kat cheras je..tiap kali balik sana kepala rancang nak jalan2 tapi bila dah masuk rumah mil..alahai malasnya nak keluar semula.dah berkurun aku tak ke Ikea,One Utama,MidValley..huhu

rahimin said...

dilema kt KL ni parking problem. org malaysia ni kaya raya, berumah kat shopping complex