- bola...bukan sekadar rupa -

Nov 10, 2011

bukan sekadar kritik yang hentam keromo. ianya tidak membantu apa-apa, mereka tu hanya melepaskan luahan ketidakpuasan hati. itu tidak membina apa-apa langsung. kalau turun stadium...lagilah ramainya kumpulan ini. bukan sekadar mengkritik malah mengutuk dan ke tahap mencarut pun ada. pengulas tak berbayar ini, lebih hebat daripada coach mourinho, guardiola atau ferguson.

nak jadi pengulas atau komentator pun kena belajar dulu. bukannya merepek atau merapu. atau guna bahasa caca merba. tak tahu antara volley atau first timer. tak kenal antara dummy atau tak reti tahan bola. tak dapat bezakan antara full back dengan wing back atau wing player atau left/right midfielder.

itu belum komen ulasan mereka mengenai aspek taktikal dan teknikal. formasi atau strategi. memang jangan haraplah, takde langsung.

sejak zaman aku sekolah dulu, hinggalah kini beranak tiga - pengulas bola di tv masih hasbullah awang. takde pelapis. nak harap pengulas daripada astro lagi lah hampeh. lebih teruk pengulas kedua yg diundang dan dipanggil sebagai pundit, lebih baik tak payah buang duit jemput mereka.

bukan aku mengagungkan komentator bola tv di barat, di EPL, La Liga dll. ada juga yg tak berapa bagus tapi taklah masuk tahap hampeh. mereka tu dibayar, profesional. kalau tak bagus kena buang sebab ramai pesaing. komentator kita kena belajarlah apa yang baik daripada mereka. mungkin sebab saingan tak ramai, yang itu.. itu jugalah yg muncul di kaca tv kita.

maaflah. kalau aku tengok live bola tempatan. biasanya aku akan kecikkan volume tv. menyampah nak dengar ulasan atau komentari mereka...menyakitkan hati je.


aku tak nak komen lah pasal pemain dan mutu bola sepak pemain tempatan. nanti panjang ceritanya. tajuk entri pun memang sengaja gempak sikit. nak sentuh pasal player yg glamor, lebih nak kontrol macho daripada kontrol bola, atau lebih utamakan fesyen rambut daripada teknik nak heading bola....
bukan apa, takut ramai yang kecik hati kalau bukan peminat player pun mungkin kalangan peminat artis!

4 refleksi:

HappyIrfa said...

yg saya tahu BOLA ITU BULAT.
tu je..hehe

bangsawan nilai said...

happy irfa..
kalau komentator tak reti apa yg diulas samalah kita tengok pelakon kayu yg tak pandai berlakon, atau penyanyi yg suara sumbang atau kedai makan yg masakannya tak sedap...!

Anonymous said...

haji hasbul jugaaaakk
nk harap pengulas astro, asteruk la

rahimin said...

memang pengulas m'sia hampeh