- lembu korban, korban lembu... -

Nov 8, 2011

 dah lama tak ambik gambar dpd kamera henset. sbb entah apahal ada problem. dekat sebulan dah, dari sehari ke sehari nak repair tak pergi kedai gak. entah apa yg digodek oleh si erol yg main games, tiba-tiba kamera pulih semula tak payah repair. jadi, gambar2 lembu korban inilah yg jadi sasaran...
 nak korbankan lembu bukan mudah. kena ada pakar jugak, yg tahu teknik menumbangkan lembu. yg baju hijau ni abang nazam. dialah pakarnya. kita orang tolong tarik tali dan pegang lembu bila dah tumbang. dan kemudian tolong melapah.
 korban lembu adalah tradisi sebelah wifey. hampir setiap hari raya qurban kita orang buat. spt tahun sebelumnya aku ada satu share. selalunya 2 ekor je, tapi tahun ni paling banyak, 4 ekor. jenuh jugak nak melapahnya...
 aksi menumbangkan lembu [gambar diambil dpd jarak jauh utk hindari adegan ganas 18SG]...he he.., walhal yg tukang ambik gambar cuma join bila lembu dah tumbang & kena ikat...
seperti biasa, kaum hawa dan kanak-kanak jadi penonton & tukang sorak...

3 refleksi:

HappyIrfa said...

dah lama x tengok depan mata sendiri lembu kena sembelih..kecik2 dulu suka tgk ..sampai baju terpecik kena darah,balik rumah mak marah :-)

editor kampung said...

tunggangan kita utk akhirat nanti...

rahimin said...

tlg timbang daging korban aku boleyla...