Karaoke

Feb 10, 2010

anak dara jiran aku ni masih bersekolah. kalau tak silap aku di tingkatan 4.
budaknya baik & peramah. seperti mak bapaknya jugak.
anehnya dia panggil wifey sebagai 'aunty', tapi tegur aku sebagai 'abang' kalau bertemu di mana-mana atau ternampak kelibat kami di laman rumah.

selalunya pada sabtu atau ahad, kebanyakan penghuni kawasan kejiranan berehat di rumah kerana cuti hujung minggu. waktu itu jugak, hampir saban minggu terutama waktu petang akan kedengaran sayup-sayup suara seseorang menyanyi. suara perempuan, berkaraoke. tidak dapat dipastikan dari rumah mana gerangannya. kalau tak silap aku, lagu-lagu yang sering dinyanyikan tu merupakan nanyian ziana zain & siti nurhaliza.

pada awalnya, agak menyakitkan telinga & mengganggu ketenangan rehat kami. bukan apa-apa cuma, nyanyian itu agak sumbang bunyinya bila didengarkan. ada jugak yang dah mula berkira-kira nak hantar surat layang. tapi lama-kelamaan, mungkin sebab dah banyak berlatih berulang kali, nyanyian itu semakin sedap didengar. malah menjadi halwa telinga yang nyaman.

namun sejak beberapa minggu kebelakangan, tiada lagi kedengaran suara orang berkaraoke itu. aku sendiri mula tertanya-tanya mengapa terhenti begitu.

petang ahad lalu, aku terserempak dengan jiran aku di sebuah kedai menjual alatan audio visual sebelah kedai runcit yang aku kunjungi. kami sempat bertegur sapa & berbual kosong. kemudian muncul anak dara mereka menegurku:

"abang sorang je ke, aunty ngan bebudak mane?"
"ada kat rumah. ni ha, aunty kirim beli santan kelapa. nak masak kari, tadi dah pegi market, lupa plak...cari apa kat sini?" jawab & tanyaku pulak.
"mama belikan set karaoke. yang lama dah rosak. gian nak nyanyi ni..." jawabnya keletah.
diiringi sengihan mamanya.

barulah aku tahu, siapa gerangan yang berkaraoke tu. dan kenapa sejak beberapa minggu ni suara tu tidak kedengaran. nampaknya, mulai petang tu, akan berkumandanglah nyanyian penyangi popular dalam pembikinan itu...

7 refleksi:

tdevaraj said...

baby-T ada rival baru...:)

TS..suruh anak dara tu join pertandingan menyanyi..mana tau boleh melangkah jauh

rahimin said...

laaa...form four pun nak ngorat!

suriahoney said...

nape dia panggil you abg yek?
(muskil ni...jeles gak)

tdevaraj said...

baby-T...berhati-hati...kang abang bangsawan you kena curi dengan anak dara sunti..better make your move fast

tg shaaban said...

min,
bile masa lak aku ngorat, wat pitnah je...

honey,
memangla pangkat abg.
ingat i tua sgt ke?

TD,
cucuk jgn tk cucuk...!

tdevaraj said...

TS...aku rasa kau salah faham dengan entri Min...
Aku rasa Min maksudkan budak Form 4 pun dah pandai ngorat..hhehe

..itulah asyik fikir baby-T sampai entri baik pun kau salah tafsir..muahahah

tg shaaban said...

laaaa...