apa ada pada nama

Dec 31, 2009

1.
kwnku remy baru dpt baby ke-2nya. aku tanyakan siapa namanya.

"sara..." jwbnya.

"sara je?" tanya ku.

"ah uh, sara, kenapa?" tanyanya semula.

"takde ape..." balasku sikit terkedu.

trend baru sekarang, mak bapak letak nama anak2 ringkas aje. tk berapa lama dulu trend letak nama panjang2 sampai 10km, nk isi borang surat beranak pun payah.

2.
aku bertanya pd kwnku yg juga kipas-susah-nak-mati pasukan bimbingan arsene "mr bean" wenger:

aku: "kau percaya ke cesc fabregas tu asal dr spain?"

kitam:"apasal tk caye plak. dulu wenger beli dia masa2 budak2 kat barcelona"

aku:"memangla. tapi kau tak rasa pelik ke. nama fabregas takde bunyi mcm nama org spain yg biasa. mcm fernando, gonzalez, ricardo, rafa ke...?"

kitam:"ya tak ye jugak..."

3.
di asrama biasanya para senior akan menggelarkan nama tertentu (nickname) utk freshies. nama2 pelik pun muncul, ikut sedap mulut diorg. malah nama itu kekal menjadi panggilan. jgn terkejut kalau ramai rakan seasrama tk tau nama sebenar kita sbb sudah terbiasa dgn nama gelaran nick yg diberi senior.

berikut antara nama gelaran yg diberi pd batch aku di asrama dulu - mat capap, jin fun, kundur, atok, kilat, mat gedek, tombong, gebok, kundur, lidi, itik, bango, lebai, mamak, pepet serta pelbagai lagi nama gelaran yg terpaksa ditapis utk paparan entri ini...

6 refleksi:

fazerilnazwan said...

1.mak bapak bubuh nama panjang2. tp lepas tu mak bapak sendiri yg panggil nama lain,
boboi, cikin, wiwin...
2. fabregas keturunan jin beragas
3. kelakar nama2 tuh

rahimin said...

1. nama panjang nak isi form tak cukup kotak. nama panjang tp panggil nama kontot. nama pendek mcm tak caye jer...

2. mr bean! memang ada iras2

3. apa plak nickname tuan bangsawan?

tg shaaban said...

fazeril,
1. nama gelaran boboi oklah lagi jgnlah dipanggil nama tk elok mcm jibab, tembam...
2. ahaks
3. ada yg tk didedahkan lagi tu...hu hu

min,
1. tu la pasal
2. tk caya tengok gambar dua2 tu sebelah menyebelah...mcm kembar!
3. rahsia...he he

suriahoney said...

mat capap & mat gedek tu yg tk thn...ha ha

tdevaraj said...

Capap? bukan salah eja atau kau sengaja sensor?

tg shaaban said...

maksudnya lain la bro...he he
bahasa slanga.
bukan salah eja...