bila besar nanti nak jadi apa?

Dec 23, 2009

semasa mengemas rak buku lama utk digantikan rak buku baru hujung minggu lepas, aku sempat menyelak buku laporan tadika erin. tercatat di situ yg cita2nya nak jadi policewoman. aku senyum. aku cuba bayangkan budak perempuan kurus keding & manja mcm erin akan jadi polis wanita suatu hari nanti.

aku segera teringatkan peristiwa beberapa tahun lalu. sepulangnya dari lawatan tadikanya ke putrajaya, eril mengatakan yg dia nk jadi ahli bomba bila besar nanti. sbbnya dia rasa teruja bila rombongan lawatannya turut singgah di balai bomba putrajaya yg mengadakan demonstrasi memadam kebakaran!

erol pula sgt minat dgn sukan F1 (ke mana tumpahnya kuah kalau...he he). lagipun dia suka join aku tengok live F1 di tv. tambah pulak rumah kami dekat je dgn litar F1. pernah satu hari dia berkata nk jadi driver F1 utk ferrari...

apa nk diherankan, aku dulupun ada banyak cita-cita. dan cita-cita tu berubah mengikut usia yg meningkat. di sekolah rendah aku nk jadi cikgu saja. sbb bagiku, jadi cikgu senang aje. kerja pun separuh hari. ptg2 boleh lepak kat rumah atau main bola di padang. kemudian bila besar sikit aku rasa boringla jadi cikgu. dahlah masa kecik masuk sek. rendah lepas tu masuk sekolah menengah kemudian kalau lulus cemerlang lagi, belajar lagi (mcm sekolah jgk) kat U. tentu boring bila kena ke sekolah hari-hari sehinggalah mencecah umur bersara. kan?

jadi aku ubah cita2 aku utk jadi pemain bola profesional. sbb gajinya lumayan. boleh beli itu & ini. jadi famous, ramai peminat. mungkin boleh main utk man utd atau real madrid. sbb masa tu aku dpt main bola wakil sekolah. kemudian cita2 tu hilang entah ke mana. bila habis sekolah, karier bola turut berakhir, setakat main bola petang2 di padang kecil yg rumputnya panjang & berkemuncup. tambah pulak, aku sedar main bola di negara ni, tak ke mana akhirnya...

bila masuk sekolah menengah atas, aku dah tk fikir lagi dah nk jadi apa bila besar nanti. cita2 aku cuma nk habiskan tahun2 di sekolah menengah & kalau result bagus, boleh sambung belajar ke U. masa tu nanti, aku akan fikirkan nk jadi apa! itulah yg ada dlm benak fikirku.

and the rest is history...

4 refleksi:

fazerilnazwan said...

masa kecik, cita2 aku nk jadik superman...
power, boleh terbang, boleh tolong org...ha ha ha

suriahoney said...

psst!
jgn bagitau sesapa...
masa i kecik dulu nk jd barbie dolls

editor kampung said...

aku pun tukar2 gak. tadika nk jadi askar. sek rendah nk jadi cikgu. sek menengah nk jadi doktor. last2 jadi editor kampung ...he he

tg shaaban said...

cita-cita takpe jgn angan2 sudah