langkawi . . . 1 (episod panik di kaunter check in)

Dec 10, 2009


kalau tak silap sudah 7 kali aku menjejakkan kaki ke langkawi. pulau lagenda. sama ada ikut rombongan, pergi dgn kwn tengok LIMA, atau menghadiri bengkel/seminar/persidangan.

tp kali ini berbeza. aku pergi dgn famili buat pertama kali.
istimewa, kali pertama utk anak2 kecilku menaiki kapal terbang. yg sudah lama mrk hasratkan. mungkin bagi aku & wifey sudah biasa disbbkan tuntutan kerja. naik kapal terbang perkara biasa. ttp bagi anak2ku eril, erol & erin ianya istimewa & ditunggu2. nak terbang jauh2 ke luar negara misalnya, bajet tk mengizinkan. jadi ke langkawi pun sudah memadailah.

tiket kapal terbang sudah ditempah seawal 2-3 bulan dulu. maklumlah tiket kapal terbang tdk ada diskaun separuh harga utk kanak2 pun. jadi booking awal2 boleh dpt diskaun. jimatlah sikit bajet. apa yg penting aku & wifey rasa gembira melihat mrk begitu teruja. mlm minggu sebelum terbang awal pagi esoknya, mrk seakan ghairah hinggakan seolah2 tk boleh tidur krn tak sabar2 utk terbang esoknya.

ahad 6 dis. 09 tarikh bersejarah buat mrk. seawal 6:00 sudah bersiap utk ke lcct. tdk ada masalah utk mengejutkan mrk utk bangun & bersiap. masing2 nampak teruja & seronok. bagi ibu bapa tdk ada yg lebih menggembirakan melihat anak2 kita bergembira & berseronok. jam 6:30 spt dijanjikan acik dtg menjemput kami utk ke lcct. kapal terbang akan berlepas jam 8:05 pagi.

ttp semasa daftar masuk baru kami tersedar yg my kid/surat beranak mrk tertinggal. walaupun sebenarnya sudah dimasukkan dlm envelop. wifey sedikit panik. aku segera menelefon acik yg sudah pun dlm perjalanan balik. kami diberikan tempoh olh staf di kaunter, mendaftar masuk sebelum jam 7:30 dgn membwk bersama my kid/surat beranak.

mujur jarak rumah kami dgn lcct hanyalah memakan masa 15 minit. acik berpatah balik & mengambilku di lcct. kemudian meluncur laju ke rumah aku, ambil dokumen yg diperlukan & memecut semula ke lcct.

kami sampai beberapa minit shj lagi sebelum kaunter daftar masuk ditutup. legaaa...
kalau tdk hancur berderailah impian eril, erol & erin. . .

3 refleksi:

suriahoney said...

bolehla transit umah you, dkt ngan airport kan!

tg shaaban said...

bilik air sentiasa kosong...boleh?

rahimin said...

saspen tu. barulah ada thrill. kalau tak, relax je.
lain kali make sure semua complete ye...