si pendiam bernama, nal

Dec 28, 2009

nal, nama panggilannya di sekolah.
kami satu kelas.
nal kemas orgnya. pendiam.berkaca mata. rambut belah tepi.
dia join kami masa form six. pindah dr sekolah lain. tp dia tk tinggal di asrama.
dia cepat menyesuaikan diri.
nal ulat buku tapi kaki bangku. kalau ajak main bola ada saja alasannya. boot tak bwk, kaki sakit, mak suruh balik cepat, nk bagi makan ayam itik...apa2 ajelah.
dia sama mcm aku, tk suka subjek ekonomi.
nal pandai melukis. dia suka lukis potret bebudak perempuan kelas kami. sbb tu bebdudak perempuan suka kat dia.
tapi nal pemalu orgnya. dia tak pandai layan budak perempuan. akulah mangsanya, jadi org tengah.
tapi semasa upper six, nal mula berubah.
dia jadi semakin pendiam. pelajarannya semakin merosot. tamat sekolah je, dia terus balik. tk seperti selalu, dia akan ke library dulu.
selepas tu, dia kerap tk hadir ke sekolah. ada yg kata dia ponteng.
aku rasakan ada yg tak kena pd nal. rakan sekelas yg lain jgk rasa begitu.
cikgu terpaksa memberi amaran pdnya krn terlalu kerpa tdk hadir ke kelas. dlm seminggu hanya 2-3 hari aje dia hadir. dlm kelas dia lebih bnyk menyendiri. enggan lagi bercampur dgn kami.
tk lama selepas tu, nal langsung tak hadir ke sekolah.
kemudian kami dengar khabar dr arul kwn sekampungnya, tp dlm kelas lain, yg nal sudah berhenti sekolah. dia tk minat lagi belajar. nak bekerja, katanya.
surat tunjuk sebab yg dihantar kpd ibu bapanya juga tdk berbalas.
kami semua terputus hubungan dgnnya.
aku cuba jgk merisik khabarnya dr arul. tp arul jgk tak tahu ke mana dia menghilang. walaupun ada diberitahu olh adik nal, yg dia sudah bekerja.

***

2 thn kemudian, kawanku lee, menceritakan kisah ini...
dia terserempak dgn nal di sebuah kompleks beli belah. nal yg selekeh, dgn rambut panjang. nal ketika itu bukanlah nal yg kami kenali dulu. dpd pengamatannya nal adalah seorg penagih dadah. dlm pertemuan singkat itu, nal mengakui dia silap langkah. terpengaruh dgn kawan2. malah tanpa rasa segan nal 'meminjam' wang dr lee utk mendptkan 'bekalan'. lee cuba menasihatinya tp ternyata nal sudah terlalu jauh menyimpang. hanyut dgn dunia khayalnya.

3 refleksi:

rahimin said...

cerita hidup manusia...
ada yg hanyut oleh keduniaan.
ada yg tdk hiraukan dunia.
ada yg 'hilang' antara dua dunia...

suriahoney said...

jauhi dadah,
dedah sikit2 oklah...
sori abg bangsawan, gurau jer

tg shaaban said...

rahimin,
setuju dgn sdr.

honey,
dedah2 pun bahaya gak wei!