~ pelik juga bila... ~

Nov 10, 2010

pelik jugak bila air cond kereta yg sudah berbulan-bulan 'tidak menyamankan', bila dipasang pada satu hari yg panas, tiba-tiba berfungsi seperti air cond baru yg sejuk dan menyamankan.
tambah pelik lagi bila pintu kereta yg rosak & tidak boleh dibuka dari luar sejak beberapa lama kerana kesukaran mencari alat ganti, bila dihantar untuk dibetulkan tiba-tiba didapati tidaklah rosak & boleh dibuka dengan mudah.

pening jugak kepala memikirkan bagaimana sebuah pasukan berjersi merah 'dari masa silam' yg kalah dengan kelab-kelab bawahan tiba-tiba boleh mengalahkan pasukan juara bertahan berjersi biru dengan mudah.

sukar jugak dimengerti mengapa seorang bekas menteri yg menyertai sebuah 'parti yg adil' kemudiannya bertanding merebut jawatan tertinggi parti tiba-tiba menarik diri mengatakan proses pemilihan tidak telus & adil. tamabh sukar dimengerti beliau adalah calon 'harapan baru' yg kecundang dlm satu pilihan raya kecil di sebuah negeri yg dikuasai partinya.

tetapi tidak ada yg lebih sukar difahami bila setiap individu yg bekerja dalam sebuah kompeni cuba dinilai prestasi kerjanya berdasarkan produktiviti harian yg diukur juga berdasarkan gaji bulanannya. menggunakan 'formula' yg ilhamnya turun dari langit ke-7. sedangkan fungsi setiap tugasan sebenarnya tidak boleh diukur langsung secara perangkaan. tidaklah juga difahami apa tujuan sebenarnya. tambah buruk lagi beberapa staf termasuk dirinya dikategorikan menjalankan kerja 'pentadbiran' yg dikecualikan daripada sebarang mekanisme untuk diukur sama.

ooops!... itu tak termasuk dalam senarai pelik, ajaib atau sukar difahami tetapi dikategorikan sebagai 'menjengkelkan'.....

0 refleksi: