~ bistro dan kopitiam ~

Jul 26, 2010

tak berapa lama dulu, orang kita sibuk lepak di starbucks & coffee bean.
kedai mamak mengambil inisiatif menyainginya dengan memperkenalkan mamak bistro. upgrade sikit siap pasang tv plasma, pasang cctv, sediakan wi-fi, masukkan segala menu termasuk western & tomyam. mamak bistro boleh naikkan harga makanan & minuman setara starbucks & coffee bean.
ramai orang dah tak kesah lepak di bistro, standard jugak tu.
kemudian kegilaan terhadap kopitiam pula menjadi-jadi. stail kedai kopi dulu-dulu. meja kerusinya, cawannya & hiasan dalamannya menarik peminat tersendiri. maka tumbuh macam cendawanlah kopitiam serata negara.
namun sama seperti kedai mamak juga. ada sesetengahnya mengaburi kehadiran mereka dengan penampilan. ada setengah kedai mamak, yg tuan punya dan pekerjanya bukan Islam. masakannya boleh diragui. malah sijil halal tidak dikeluarkan pun kepada sesetengah kedai mereka.
begitu juga dengan kopitiam. yg sudah lama aku syaki, beroperasi tanpa sijil halal.
bagi orang malaysia lain takde masalah. tapi yg beragama Islam? takkan main belasah saja.
aku tak katakan semua, berhati-hatilah.
ini bukan aku yang pandai-pandai cakap. tapi sudah didedahkan dalam akhbar oleh laporan jakim & kpdnhep.
jadi, kalau rasa waswas, janganlah pergi juga.
soal makanan akan berdarah daging bukan?

1 refleksi:

rahimin said...

mamak mmg pandai. nk naikkan harga, diorg upgradekan jadi bistro.
starbucks & coffe bean tu utk yg perasan aje...utk lepak sekali2 bole la