from pilah with love

Nov 16, 2009

pilah-delphia kata saiful apek merujuk pd kuala pilah.
apa kaitannya dgn cerita berikut di bawah ini.

tengah hari jumaat itu si boss, memanggil dua org kanannya masuk menghadap. dia sedang pening2 lalat. proposalnya utk ke satu persidangan di US, telah direject olh boss yg lebih atas. boss yg atas itu mahukan justifikasi yang lebih sebelum meluluskannya. ada beberapa perincian longgar yg perlu dimantapkan. si boss kelihatan agak kecewa, dpt dilihat dpd mukanya yg muram, sesuram langit mendung di luar.
lalu dipintanya 2 org kanannya itu menyediakan justifikasi masing2. mrk juga harus menyedia, menyiap & menyerahkannya dlm bentuk salinan lembut (soft copy), petang itu juga! memandangkan hari isnin proposal itu perlu diserahkan semula utk kelulusan. malah dikatakan proposal itu akan disiapkannya pd hujung minggu, demi utk masa depan kompeni. dia sanggup buat apa saja. ganjarannya ialah, jika justifikasi mrk bagus, salah seorang dpd 2 org kanan itu akan ‘mengiringi’nya ke US. fikirnya, tentunya ganjaran sehebat itu akan mengujakan & mengghairahkan mrk. malah kalau kedua2 justifikasi itu hebat, mrk berdua yg akan pergi menggantikan tempatnya, dia rela ‘mengorbankan’ tempatnya. waah, luhur sekali hati budi boss ini. jarang boss yg punya jiwa ikhlas begitu.

org kanannya yg agak junior itu ‘termakan’ pujuk rayu & hadiah ikhlas boss. maka dia pun beriya-iyalah menyiapkan justifikasi tersebut petang itu juga. diperahnya otak dan disusun ayat retorik yang indah bak puisi a. samad said. siapa tak nak, untung sabut dapat pergi US, percuma. peluang seumur hidup tuu...
seorang lagi orang kanan yg agak senior, tdk langsung membuat sebarang tindakan. sudah ada rasa masin di hujung lidahnya utk tdk menelan bulat-bulat hadiah melancong ke US itu. ini bukan pertama kali, gula-gula atau guna-guna itu diberikan pdnya. sudah beberapa kali dia terkena. lantaran itu dia berdiam diri saja.

tak tahu sbb apa, mungkin terdesak atau mungkin sbb justifikasi org kanannya yg satu itu tdk begitu memberangsangkan, maka pagi2 isnin, si boss sudah memanggil org kanannya yg tdk menyerahkan justifikasi sbg mana ‘arahannya’. dgn nada yg agak meninggi (terdesak, mungkin) dia mengarahkan org kanan itu menyiapkannya pagi itu. org kanan itu memohon masa 1 jam, walaupun dlm hatinya berkata, janji ada sudahla.
pd mulanya si boss bertegas, mahukannya siap dlm jangka masa 15 minit. ttp bila tempoh 15 minit itu berakhir, dia pun intercom org kanan itu sekali lagi. "belum siap boss, tengah buat ni”. jwb org kanan itu. “oklah, saya bagi awak masa 1 jam utk siapkan”.

mendengarkan perubahan arahan bossnya itu, org kanan yg senior itu sedar, ini satu lagi lakonan teater & sandiwara boss. utk mempergunakan hasil ideanya, kemudian potong dan tampal utk dimasukkan dalam proposal yg akan dihantar semula itu. kalau tdk, masakan perlu dihantar dlm bentuk soft copy pulak. enggan terlibat dgn permainan itu, org kanan yg senior itu menyiapkan justifikasi yg ala kadar berasaskan karangan tingkatan 5 yg pernah ditulisnya dulu.
dlm hatinya terdetik “kenapa masa bentang proposal sebelum ini tdkpun dia minta idea aku & tawarkan aku ke US. kenapa selepas proposal direject baru nak mintak justifikasi kononnya. mesti ada udang sebalik mi megi”.

maka, bila diterima saja justifikasi yg ditulis oleh org kanannya yg senior itu yg setaraf SPM saja, maka kecewalah boss itu. tiba-tiba matanya berpinar nak pitam. hancurlah harapannya nk ke US itu. akhirnya rancangan ke phila-delphia digantikan saja ke kunjungan ke pilah-delphia (kuala pilah), tengok sawah dan kerbau.

2 refleksi:

editor kampung said...

boss la katakan. sesekali elok jugak kenakan mrk. asyik kita aje terkena. tp tulisan ni sinis bukan direct. aku suka.

suriahoney said...

yey, yey...nk pegi pilah-delphia!
nk tengok sawah & kerbau...
srnknye...