imbas kembali detik sang juara

Nov 11, 2009

"kalau kalah habisla kita..." kata piyan, tekong regu kami.
"kita main mcm biasa, jgn nervous, jgn pressure" aku cuba tenangkan.
"harap2 lipat aku menjadi" kata nine, killer, seolah-olah separuh berdoa.
kalau ikutkan, regu kami paling lemah. regu pertama sudah menang. regu kedua team kami, yg paling kuat, kalah mengejut. cikgu baharum silap percaturan. agakannya kami boleh menang 2-0. regu kami sbg 'nasi tambah' saja. kedudukan sekarang 1-1. regu ke-3 yg menang bermakna team mrk menang. juara. dlm menuju final ni sudah 8 perlawanan diharungi. rekod team kami menang kesemuanya. tapi rekod regu kami, menang 4, kalah 4.

kini segalanya bertumpu pd kami. bergantung pd regu kami. team kami adalah team juara. sejak 4 thn berturut-turut. malah secara tradisinya merupakan 'gergasi' takraw peringkat negeri. sekali lagi tahun ini, kami merupakan feberet, mempertahnkan kejuaraan. jadi, regu kami menggalas tugas berat.

lebih-lebih lagi, kali ini final, mempertemukan kami dgn musuh ketat yg jadi naib juara 2 thn berturut2. team mrk jgk merupakan bekas juara yg mahu merampas kembali kejuaraan. sekali gus meranapkan reputasi kami. kami tak rela. team kami tak rela. penyokong kami tak rela. sekolah kami tak rela. ini saja tradisi yg harus kami pertahan. bola sepak, kami taklah segagah mana. netball pun tak hebat sangat. hoki hancur. olahraga sekadar boleh tahan. pendeknya semua hancur, hampeh. kalau takraw pun kecundang jugak, maruah sekolah kami akan tercalar. malah, mana kami nak sorok muka nanti bila bertembung dgn pelajar sekolah lain. lebih teruk lagi dgn pelajar sekolah sendiri pun kami rasa segan nanti. sbb kami harapan mrk. harapan sekolah.

sebelum masuk gelanggang, ada yg 'mengpsiko' piyan. khabarnya killer mrk anak sedara raja takraw, adnan saidin. dia punya libas pari, memang tk boleh angkat punya. kalau angkat dgn kepala, melecet. kalau angkat dgn kaki, koyak kasut. piyan kelihatan sedikit gelabah. aku pun gementar jugak. cuma nine aje nampak sikit konfiden.

game bermula. nyata sekali kami bersaing sengit. mata demi mata begitu rapat. sekali killer dia libas. sekali nine lipat. sekali piyan buat servis kuda. sekali tekong dia buat servis pancung. set pertama kami kalah 15-12. tapi kami tak patah semangat. demi cikgu baharum. demi team kami. demi penyokong kami. demi sekolah kami. kami akan bangkit. set kedua, cikgu baharum mahu kami attack 'lubuk' mrk di sebelah kiri tekong, belakang killer mereka. kami pun ikut strategi itu. ada kesannya. biarpun persaingan mata spt set pertama. sengit. kejar mengejar. kami akhirnya menyamakan kedudukan. menang set kedua 15-13 (masa tu masih guna bola raga & belum lagi guna sistem 21 mata...he he, boleh agak bila?).

dgn itu kami masuk set penentuan. set ketiga. segala2nya dipertaruhkan pd set ini. dua2 team bersemangat. ttp kudrat sudah mula menurun. keletihan mula meresap tubuh. fokus sudah mula melilau. cuma semangat yg menongkat kami utk terus bermain.mati-matian. pd awal set ke-3 kami mendahului. penyokong kami semakin lantang. mata demi mata dikutip dek libasan nine. kami semakin yakin. jarak mata semakin ketara. adakah team lawan sudah pancit? adakah mrk patah semangat? tdk berdaya lagi? tiba pada pendahuluan mata 11-7. tiba2 regu lwn seolah-olah mendpt 'angin kedua'. servis tekong mrk menjadi. rejaman killer mrk menjunam tajam. feeder mrk menimang & menghantar bola dgn cantik. kami diasak. kami ditekan. kami diserang. bertali arus.

tiba di hujung persaingan. kami ketinggalan 13-11. mrk cuma perlu 2 mata lagi. kami kini di ambang kekalahan. kejuaraan kami bakal diragut. aku sempat menoleh pd piyan yg mengesat peluh. ada genangan air mata. nine nampak keletihan, kedua-dua tgnnya, mencekak pinggang. aku pulak dah bersedia terima kekalahan. kekecewaan. sorakan penyokong kami semakin ditenggelami sorakan lawan. aku menjeling cikgu baharum. yg tadinya berdiri, kini tunduk sambil berpeluk tubuh. mukanya sedikit muram.

tiba-tiba sesuatu yg tdk diduga berlaku. tekong mrk tersungkur jatuh ketika cuba mengambil bola libasan nine. dia cedera. agak teruk. tdk dpt meneruskan permainan. digantikan olh tekong baru. tekong baru kelihatan sedikit gementar. dia jugak tk sempat memanaskan badan. jadi strategi kami, serang tekong mrk sbg lubuk mendptkan mata. mungkin tak adil. mungkin kejam. tapi inikan sukan. perlu ada strategi yg tepat. ditambah dgn sedikit tuah atau nasib. kami mengasak. libasan nine disasarkan pd tekong. servis kuda piyan dituju pd tekong. kami mendapat mata-demi mata. tekong mrk ternyata tdk bersedia. tertekan. kesian dia. tapi takda istilah kesian dlm sukan. kelemahan perlu dieksploitasi bak kata cikgu baharum. team lawan mula goyang. sorakan penyokong lawan semakin longlai. kami menjadi tambah semangat.

akhirnya set ke-3 kami menang 17-15. pd mata penamat, tekong mrk cuma berdiri kaku. killer mrk menekup muka hampa. feeder mrk, terduduk keletihan, mukanya menahan tangisan. penyokong mrk diam, termanggu, seakan tk percaya. really close yet so far. mrk gagal menyerap tekanan. faktor utama kecundangan ialah kecederaan tekong asal mrk. apa nak buat, malang tak berbau.

kami menang. kami juara. aku tak percaya. tanpa sedar. kami bertiga diserbu. kami dijulang bagai wira oleh penyokong kami. kami menyelamatkan maruah sekolah kami. kamilah hero! kami melakukan sesuatu yg hampir mustahil, dibantu oleh nasib yg menyebelahi kami...

catatan: piyan menamatkan psekolahan slps spm. manakala nine melanjutkan pelajaran ke oversea (US). aku pulak masuk form six.

5 refleksi:

editor kampung said...

nasib baik juga menentukan kemenangan atau kalah menang dlm sukan. tp ramai yg menafikannya & tak nak terima terutama bila menang.

tg shaaban said...

dlm kes ini nasib menyebelahi kami. berkat doa guru & kawan2.

suriahoney said...

kalau i main takraw, lipat2 tentu ramai nk tengok kan?

suriahoney said...
This comment has been removed by the author.
tg shaaban said...

you tk boleh main killer atau tekong.
you boleh main feeder je...heh heh