~ sindrom menyalahkan orang lain ~

Mar 2, 2011

sepatutnya tak boleh saman ekor. takde etika. kalau orang salah kena bagitau lah. bukannya ambik gambar curi-curi lepas tu saman. bila kena saman pun kita tak tahu. takde orang yg bagi tahu. tak bolehlah macam ni. tak adil betul.
lagipun takde masa nak bayar saman ni. sibuk dengan kerja la. nak pergi balai atau pejabat pos masa bila? polis ni takde keje lain ke, nak saman orang. kerajaan takde duit kot...
++
saman ekor tu bukannya baru dilaksanakan, dah lama dah. semua orang dah tau. lagipun kalau kena saman secara berdepan, ade ke nak bayar? tak jugakkan.
takde orang bagi tau? kejahilan bukanlah alasan. ada banyak sumber boleh disemak. kalau boleh tengok fb hari-hari, tengok laman porno kat internet boleh, takkan semak saman tak sempat. sms pun boleh, jadi apa ke jadahnya pakai henfon canggih.
kalau orang lain boleh bayar kenapa kita tidak. takde masa kena carilah masa. sibuk sangat lah.
asasnya, kalau dah buat salah, langgar peraturan lalu lintas, pandu langgar had laju...tanggunglah akibatnya dalam bentuk saman. masa bawak laju tak ingat, sedapnya pecut. kereta kitalah yg paling laju & hebat, mencucuk kereta di depan, suluh lampu kalau tak ke tepi. bila kena saman...salahkan orang lain. mengikut statistik lebih 70% saman adalah kerana memandu melebihi had laju dibenarkan.
polis salah, kerajaan salah, pendeknya semua orang salah...kecuali dia.
dah bagi diskaun pun masih merungut, kena blacklist nanti...salah orang lain jugak.
++++++

aku nak berubah, nak lebih mendekati agama. anak-anak aku semakin hanyut. di sekolah, subjek geografi...cikgunya tak ajar siapa pencipta alam ini, buku teks pun tak tulis. dulu, aku lebih mementingkan dunia sebab terikut dengan kawan-kawan dan dunia materialistik.
++
eloklah kalau nak berubah. berubah atas keikhlasan hati. tak perlulah beri alasan itu & ini untuk menjustifikasikan hijrah ke arah yg lebih baik. kalau orang tanya, jawab saja saya dah insaf & nak berubah. kenapa salahkan cikgu di sekolah jika anak-anak hanyut dengan duniawi. apa fungsi kita sebagai mak bapak. kenapa salahkan subjek geografi kalau tak tulis siapa pencipta alam ini. apa perlunya menyalahkan buku teks. bukankah di sekolah juga ada diajar subjek agama. semua anak orang lain juga bersekolah, tapi anak-anak mereka tahu siapa pencipta alam ini walaupun tak ditulis dalam buku teks geografi. adakah kalau anak-anak kita tak pandai, kita anggap anak orang lain juga bodoh? terpengaruh dengan kawan-kawan maknanya menyalahkan kawan-kawan. tidakkah kawan-kawan kita akan kecil hati, jahat sangatkah mereka hingga terpesong dari ajaran agama? dunia memang sifatnya materialistik, terpulanglah kepada akal untuk memanfaatkannya. kalau tenggelam dalam dunia materialistik, puncanya kelemahan diri, kurang iman & amal.
berhentilah daripada menyalahkan orang lain!

2 refleksi:

Anonymous said...

haaa... mmg manusia hanya nampak kesalahan org lain.
sdr mkn pengat, sdr mau ingat

rahimin said...

memang ramai yg kena sindrom ni....