hari paling buruk untuk memandu

Jun 1, 2009

seorg kwn TS mengaku, perjalanan paling jauh dia memandu ialah dr kl ke tapah & kl ke melaka. itupun sekali sj. tiap hari TS memandu ke tmpt kerja dr nilai ke kl. sebulan sekali memandu dr nilai ke kuantan. maknanay perjlnan jauh bukanla cabaran yg terlalu besar buat TS.
memandu di highway biasanya tk bnyk 'cabaran'. jln lurus, luas & bnyk lorong.
kenyataan di atas, TS tarik balik. semata2 sbb apa yg berlaku ptg smlm. ceritanya...
sabtu, jam 2:00pm bertolak ke kunatan. plannya hadiri kenduri kahwin anak abg ipar. sampai di persimpgn ulu klang-ampang (mrr2) /karak-genting melalui gombak, jln yg lancar sjk dr nilai tiba2 tergencat. sebuah lori bonded tergolek melintangi jln. maka bersesak & berhimpitlah kenderaan utk meloloskan diri masing2. slps tu lancar sj hinggalah 'tergencat' di Temerloh utk berhenti mkn. hu hu...sasarannya ikan patin msk tempoyak yg famous itu...
cabaran itu hanya sekelumit sj dpd apa yg dialami dlm perjlnan balik dr kuantan. perjlnn bermula tpt jam 4:00pm. entah kenapa mesin tol di plaza tol lpt kuantan tiba2 jammed bila tiba giliran TS. maka tersangkutlah beberapa minit di situ, lalu berbaris panjang diiringi hon sahut menyahut dpd para 'pemandu berhemah' yg beratur dgn setia di blkg kereta TS.
perjlnn lancar dr kuantan hingalah slps tol Bentong. 2 kali tergendala olh sbb kesesakan teruk semata2 krn jln 3 lorong menjadi satu lorong sj krn kerja2 pembaikan jln ( ya.. pd hujung minggu, hujung bln, cuti sekolah, minggu org kahwin). jd terjadilah adegan himpit-menghimpit, siapa berani dia lepas dulu...
kira2 5km sebelum tol Karak (dpd apa yg tertulis di papan tanda jln) tiba2 perjlnn terensot2 lagi. 5 km spt 500km dirasakan, jammed bagai nak rak. rupa2nya ada eksiden 3 buah kenderaan (1 merz, 1 accord, 1 van rusa...pastinya menitik airmata pemilik kereta mewah tu..). itu pasallah sesak. wp kereta sudah dialih ke tepi, spt biasa, pemandu prihatin memperlhn kereta utk memberikan 'simpati'.
ingatkan semuanya dh ok hinggalah slps terowong Genting Sempah hujan turun, jln licin yg berbengkang bengkok itu pastinya perlukan fokus & skil memandu pd thp maksimum. tiba2 perjlnn terhenti lagi. kemudian berensot-ensot menuruni bukit. dlm hati TS mungkin ada eksiden sbb jln licin akibat hujan.
maka muncullah pemandu mangkuk hayun yg memotong que menggunakan laluan sebelah kiri. menambah lagi sesak yg dah sedia sesak. hampir setengah jam kemudian tiba2 jln menjadi lancar. rupa2nya kesesakan disbbkan kerja2 pembaikan jln jugak. 3 lorong tinggal 1 (kesulitan amat dikesali...kunun!). jln tiba2 lancar sbb ada beberapa org pekerja membuka semula lorong memandangkan kesesakan teruk yg berlaku...(mungkin mrk terdengar sumpah seranah pemandu, agaknya...).
lps tol gombak jln agak lancar. cuma gangguan hujan menjadikan pergerakan kenderaan agak perlahan. hinggalah di Bangi, masih hujan. sebaik sj tiba di susur masuk nilai, hujan lebat turun mencurah2. dpd pengalaman memandu 'di tempt sendiri' TS tahu jln mana yg perlu dielak semasa hujan terutama sbb jln dinaiki akhir & berbahaya. maka pilihan diambil, jln rentas melalui tmn desa cempaka (sbb jln baru diturap semula) lps tu susur ke pekan salak, masuk ke simpang F1.
slps 4 jam 30 minit bertolak dr kuantan, barulah tiba di rumah, dgn badan yg penat & kaki yg lenguh menekan pedal, bahu yg sengal & tgn kematu memegang stereng...

4 refleksi:

Anonymous said...

a'kum bang.leh cite pasal ekseiden yg melibatkan 3bijik kete tu tak? kalau tak silap,van rusa tu van saye(selepas bebrapa jam dijual kpada mangsa eksiden tu)

scooterist_vs150@yahoo.com

tg shaaban said...

scooterist,
masa TS lalu kat situ tow truck & peronda konsesi highway tu dh ada kat situ. ketiga2 kereta tu dh dialih ke tepi jln. yg paling teruk van rusa tula. terbarai depan & blkg. tentang pemandunya, wallahua'lam tk tahu apa nasibnya. nasib baik gak awk dh jual.

Anonymous said...

terima kasih utk info tu. van tu skang totally lost,mmg da takleh wat pe dah,hapus kira je. jual mmg jual bang,masalahnye skang van tu masih nama ayah saya.so ape yg merisaukan saye skang,kereta2 yg dilanggar tu mungkin akan claim insurance atas nama van. niat jual van tu nak tuka pakai kereta,tp bile jadi mcm nie,nyesal sangat.
pemandu van tu patah kaki kanan je,still d hospital temerloh.
ape jenis kereta yg dilanggar ye? saye dengar merc dengan honda yer? yg mane satu dilanggar van?
haih,saye tak tenang pas kejadian nie..niat nak cari kereta 2nd hand terbantut mengenangkan nasib diri skang nie..

scooterist_vs150

tg shaaban said...

sdr scoot,
yep, memang van tu hancus. belah drivernya: pintu dgn tyr memang hancus. bhg blkg pun terkopak habis. kalau tengok tu, mungkin drivernya cedera teruk, nasib baik patah kaki je.tk nampak rupa van rusa dah. kalau ikut logik, merc (240E baru)warna silver tu depan sekali sbb bonet blkg dgn lampu pecah. honda accord (model baru)tu dpn & belakang rosak teruk. tk pasti sapa tengah2, van ke atau accord tu...
kesian awak,planning nk tukar kereta tk jadi.malang tk berbau...
sabar je la. simpati dpd TS.