~ isnin yang biru ~

Aug 18, 2010

tiba-tiba aje sedang aku berborak dgn seorang rakan seofis, paparan skrin pc di depan aku bertukar menjadi biru.
aku cuba baca dan fahamkan apa ke jadah tulisan teknikal yg tertulis pada skrin.
antara arahan yg disuruh aku buat ialah offkan pc. kemudian on kan semula.
aku pun buatla apa yg disuruh.
kali ini langsung takde apa-apa pada skrin. kosong. blank...!
aku on dan off dua tiga kali lagi. manalah tau, kot-kot tadi dia hibernate...
tak de apa-apa, kosong. blank.

aku terpaksa menerima hakikat, yg pc ni dah kong.
lalu aku pun hubungi bahagian teknikal komputer.
buat aduan. pc kena masuk bengkel.
staf di situ perlu godek dulu, nak tahu apa masalahnya.
paling cepat seminggu, katanya. kalau mother board yg rosak, lama lah sikit. oleh sebab pc yg aku pakai ni daripada model lama, jadi mungkin spare partnya payah sikit nak dapat kena order dulu. jadi, ada kemungkinan memang makan masa yg lama lah di bengkel tu.

aku pun mula merancang kehidupan tanpa pc.
hari ni baru isnin. terpaksalah aku melangut seminggu ni tanpa dunia siber. dunia maya.
takpe, aku cuba pinjam lap top daripada kawan baik aku. dia tak pakai sangat lap topnya.
kalau tak boleh connect line ofis, aku boleh pinjam usb broadband daripada wifey.
lagi pun bulan puasa ni, wifey jarang kerja luar ofis. harap-harap gitula.

petang isnin tu, sedang aku bermenung macam orang kehilangan kucing, timbul satu idea lain.
aku pun menuju bilik boss.
dengan langkah perlahan tapi tegap dan tegas, aku melangkah masuk.
"boss, saya pinjam note book buat sementara boleh tak. pc saya kong lah. dah hantar bengkel. major problem, tak tahu bila boleh siap". aku menjelaskan pada boss dalam 4 ayat pendek. laju, mantap, lancar dan meyakinkan.
"ambiklah..." kata boss tanpa sebarang songeh atau bantahan.

zuuup...aku pun pasang note book kat bilik aku.
laju dan cergas saja aku melayari internet, blog walking & berfesbuk.
orang cakap monday blues, tapi aku rasa lebih sesuai isnin yg biru sebab skrin pc yg biru dapat diatasi dengan segera dengan melayari internet ai lautan biru...surfing!

4 refleksi:

tdevaraj said...

mengapa tak pinjam notebook girl friend Ronaldo?

tg shaaban said...

laa ye tak ya jgk

rahimin said...

kanape asyik berkait dgn isnin...monday blues, black monday...apasal?

editor kampung said...

baiklah, lepas ni nak guna istilah 'isnin yg biru'